Sercem niejednego ogrodu jest trawnik. Nawet, jeżeli dookoła sadzimy najpiękniejsze okazy iglaków czy innych roślin ozdobnych to bez połyskującego zielenią dywanu efekt jest zdecydowanie mniejszy. Chociaż uzyskanie idealnego trawnika wymaga sporej dawki pracy to naprawdę warto. My przeprowadzimy Was etap po etapie po tym, jak siać trawę.


Kiedy siać?

  • wiosna - to pora roku idealna na siew trawy ze względu na bardzo przychylne i wspierające jej wzrost warunki atmosferyczne. Optymalnym momentem będzie okres pomiędzy połową kwietnia, a końcówką maja. Temperatura w nocy będzie już ustabilizowana i naszej trawie nie będą grozić przymrozki, a grunt po zimie będzie odpowiednio wilgotny.

  • jesień - teoretycznie jesienią również możemy zająć się sianiem trawy, ale jest to głównie zależne od pogody. Możemy skorzystać z tej możliwości we wrześniu, o ile z nieba nie leje się już żar i odwrotnie, o ile nie grożą nam przymrozki.

  • lato - istnieją gatunki traw, które można siać latem, ale przy tej opcji musimy liczyć się z bardzo regularnym, obfitym podlewaniem, najlepiej 2 razy dziennie. Niestety przy wysokich temperaturach, suszy i dużym nasłonecznieniu nie mamy pewności, że trawa wyrośnie w sposób, który oczekujemy.




Po pierwsze przygotowanie podłoża

Całą przygodę z zakładaniem trawnika zaczynamy od "prac ziemnych", czyli przygotowania podłoża w taki sposób, aby nasiona trawy jak najlepiej się przyjęły. Musimy zorientować się z jakim terenem mamy do czynienia. Wszelkie skarpy czy wzniesienia będą komplikowały sprawę.

Ważne jest, aby podłoże było w miarę płaskie. To istotne nie tylko przy wysiewie, ale też przy pielęgnowaniu trawy, np. przy nawożeniu, koszeniu czy nawadnianiu trawnika. Jeśli nierówności są na tyle duże, że może utrudnić to rozwój trawy to niwelujemy je za pomocą specjalnej wyrównywarki lub innego narzędzia do tego przeznaczonego - to między innymi pomoże nam w zapobieganiu stagnacji wody i zapewni równomierny wzrost trawy.

Odpowiednie przygotowanie podłoża - krok po kroku

  1. oczyszczenie obszaru siania - pozbywamy się wszelkich zanieczyszczeń, które znajdują się na powierzchni siania - śmieci, gruzu czy kamieni. Usuwamy chwasty upewniając się, że wyrywamy je razem z korzeniami. Pozostawione w glebie będą konkurować z trawą o wodę, składniki odżywcze i światło słoneczne.

  2. przekopanie podłoża - na tym etapie musimy zadbać o odpowiednie rozpoznanie oraz spulchnienie gleby. W Polsce większość z nich jest piaszczysta lub gliniana. Ta pierwsza jest bardzo uboga w składniki odżywcze, ta druga z kolei zbyt zwarta, by system korzeniowy odpowiednio się rozwinął. Do gleby piaszczystej dodajemy kompost i glinę, dzięki czemu zagęścimy odrobinę podłoże i wzbogacimy ją w składniki odżywcze i odwrotnie, jeżeli mierzymy się z glebą gliniastą to do niej dodajemy piasku, dzięki czemu stanie się luźniejsza i system korzeniowy trawy łatwo przez nią przeniknie. Glebę dokładnie przekopujemy i spulchniamy z nowymi komponentami.

  3. dostosowanie pH gleby - za pomocą specjalnych urządzeń sprawdzamy jaki odczyn ma gleba. Trawa najlepiej znosi ziemię o lekko kwaśnym odczynie, dlatego dobrze by było, jeśli pH będzie utrzymywać się na poziomie 5,5-6,5. Przy niższych odczytach niż wymagane, do gleby możemy dodać nawóz wapniowy, a przy wyższych, które sugerują zasadowość dodajemy kwaśny torf, ściółkę zakwaszającą lub używamy specjalnego nawozu do zakwaszania.

  4. wygładzenie i nawożenie - ostatnim etapem przygotowania podłoża jest jego wygładzenie przy użyciu specjalnego wałka ogrodowego lub deski, a na około tydzień przed sianiem zasilamy podłoże nawozem do trawników.




Odpowiednia mieszanka nasion trawy - jaką wybrać?

Na rynku dostępne są różne mieszanki traw, które różnią się swoim zastosowaniem. Trawy to tysiące różnych gatunków, jednak zazwyczaj korzystamy tylko z kilku z nich. Ważne, aby swój wybór nasion dostosować do warunków panujących w miejscu siania.

Trawa uniwersalna - wykorzystywana zazwyczaj przy trawnikach rekreacyjnych o umiarkowanej intensywności używania. Niezbyt wymagająca w pielęgnowaniu i prezentująca się bardzo estetycznie.

Trawa sportowa - ta mieszanka z kolei jest wymagająca, ponieważ posiada dużą zdolność regeneracji, a co za tym idzie bardzo szybko odrasta. Dzięki temu jest przystosowana do intensywnego użytkowania, ale równocześnie wymaga częstego koszenia, nawożenia produktami o wysokiej zawartości składników odżywczych i podlewania. Jeśli jest odpowiednio zadbana to możemy cieszyć się jej ciemnozieloną barwą oraz gęstym trawnikiem.

Trawa do miejsc zacienionych - miejsca, które są osłonięte przed słońcem to wyjątkowo niekorzystne stanowiska dla trawnika, które wymagają specjalnych nasion. Te mieszanki odporne są na ekstremalne warunki małego nasłonecznienia. Należy pamiętać, że taki trawnik jest delikatniejszy i niestety bardziej podatny na uszkodzenia mechaniczne, dlatego świetnie sprawdza się w funkcji reprezentacyjnej. Nie jest wymagający w kwestii koszenia, a przy regularnym podlewaniu jest zielony i estetyczny, pomimo braku słońca.

Trawa do miejsc mocno nasłonecznionych - duża ekspozycja na słońce paradoksalnie również komplikuje sytuację. Na suchym podłożu narażonym na intensywne działanie promieni słonecznych najlepiej sprawdzi się mieszanka odporna na suszę. Będzie soczyście zielona, o ile będziemy pamiętać o regularnym podlewaniu.

Trawa ozdobna - tworzy trawnik, który jest typowo dekoracyjny. Często pojawia się na miejskich terenach rekreacyjnych, przy chodnikach czy budynkach mieszkalnych. Tworzy jednolity pas zieleni trawy o wąskim ulistnieniu.

Nasiona traw pastewnych - to oczywiście wybór dla osób, które hodują zwierzęta. Ich skład zapewnia im odpowiednią ilość białka i witamin.

Trawa łąkowa - mieszanka traw, która zawiera nie tylko jej nasiona, ale również nasiona niektórych kwiatów, czego efektem jest trawnik przypominający łąkę.

Siejemy trawę - jak to zrobić?

Prawidłowe sianie trawy to klucz do powstania równomiernego, zielonego dywanu. Dzięki specjalnym metodom będziemy mieli pewność, że powstały trawnik spełni nasze oczekiwania estetyczne.

Sianie ręczne - siew nasion przeznaczony do małych obszarów, np. na działkach czy przydomowych ogródkach, przy większej powierzchni ta metoda byłaby po prostu zbyt czasochłonna. Zaczynamy od podzielenia całego terenu na kwadraty o równej wielkości. Na każdym kwadracie musi znaleźć się taka sama ilość nasion trawy. Zazwyczaj 1 kg mieszanki starcza na około 40-50 m2.

Każdą część dzielimy na połowy. Robimy tak, by wykorzystać metodę krzyżową, która polega na tym, że najpierw siejemy trawę w jedną stronę, a następnie powtarzamy tą czynność w kierunku prostopadłym. Zapewni to zdecydowanie bardziej równomierne rozłożenie nasion. Dodatkowe nasiona możemy posiać na obrzeżach, dzięki czemu stworzymy gęściejsze obramowanie trawnika, ale to zależy już od osobistych preferencji, miejsca posiania itd.

Sianie siewnikiem - działa w zasadzie w ten sam sposób, ale przyśpiesza pracę przy dużych obszarach wysiewu. Przy siewie trawy siewnikiem również wykorzystujemy metodę krzyżową i dobieramy odpowiednią ilość nasion.


Co po wysiewie trawy?

Po wysianiu nasion trawy, delikatnie, przy pomocy grabi mieszamy je ze spulchnioną glebą tak, aby zostały przykryte nią na około 1 cm. Zapobiegnie to przesuwaniu się nasion oraz ich wysuszeniu.

Następnie ubijamy lekko ziemię, najlepiej za pomocą wałka lub jakiegokolwiek narzędzia do tego przystosowanego. Chodzi o to, żeby gleba na górze nie była zbyt luźna - ma to zabezpieczyć trawę przed ewentualnym wywianiem czy przemieszczeniem.

Po przejściu przez wszystkie etapy zostaje nam podlewanie. Przez pierwsze 3 tygodnie po wysianiu trawy regularnie podlewamy grunt. Nasiona będą potrzebowały stałego, dużego poziomu wilgoci. Nawadniamy je we wczesnych godzinach porannych. Kiedy trawnik osiągnie przyzwoity stan powoli zmniejszamy ilość wody.

Za pierwsze koszenie trawnika zabieramy się, gdy trawa osiągnie przynajmniej 10 cm. Za pierwszym razem zostawiamy około 7cm źdźbła, przy kolejnym razie 4-5 cm.

Produkty, które mogą Ci się przydać: